Fantasticus

Barokensemble Fantasticus ontleent zijn naam aan de 'stylus fantasticus'. Een virtuoze en vrije manier van componeren van de late 17e eeuw. Zij onderzoeken de extravagantie die muziek kan doen bloeien wanneer componisten en instrumentalisten de grenzen van het "normale" durven te overschrijden. 

Fantasticus heeft haar basis in Nederland.  De drie leden, Rie Kimura (Japan), Robert Smith (Groot Brittannië) en Guillermo Brachetto zijn ooit uit hun thuiskand naar Nederland vertrokken om hier van de rijke oude muziekcultuur te profiteren. Na studies aan de concervatoria van Den Haag en Amsterdam zijn ze zelf deel gaan uitmaken van de springlevende barokmuziek scene in Nederland. Het brengt hun, zowel individueel als als ensemble, overal in Nederland en in het buitenland.

Fantasticus bestaat uit Rie Kimura (viool), Robert Smith (cello/vilola da gamba) en Guillermo Brachetto (klavecimbel)

Fantasticus - Impressie

En als u hier klikt: nog een opname met daarbij een toelichting van Henriette Feith over waarom zij Fantasticus zo ontzettend goed vindt.

Rie Kimura - viool

Rie Kimura is een Japanse barokviolist.  Rie studeerde barokviool bij Lucy van Dael aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Ze won meerdere prijzen, waaronder de eerste prijs van de Yamanashi Early Music Competition (Japan) en verschillende ensembleprijzen op de oude muziek competities van Brugge en Amsterdam. Ook won ze de Premio Bonporti Baroque Violin Competition in Italië, waar ze ook de publieksprijs ontving. Haar solo vioolspel werd geprezen vanwege “strong personality imbued with expression and rhetoric.”

Haar eerste solo-opname van sonates van Tartini en Veracini verscheen in 2014 bij Resonus Classics en kreeg een lyrische en (zeldzame) 5-sterren recensie in De Volkskrant. Hierbij werd opgemerkt dat “Kimura een ranke, spaarzame toon” heeft.

Rie Kimura’s uitstekende vaardigheden als kamermuziekmusicus maken dat ze als violiste erg in trek is. Naast Fantasticus speelt Rie regelmatig met ensembles als het Amsterdam Baroque Orchestra, Bach Collegium Japan, Apollo Ensemble en De Nederlandse Bachvereniging.

Rie Kimura - foto Rudi Wells

Robert Smith - cello/viola da gamba

Robert Smith werd geboren in Yorkshire, Engeland en ging in Wales naar de universiteit. Zijn eerste grote liefde is de cello. Zijn tweede, de viola da gamba. Hij maakte met dit laatste instrument kennis vlak voor hij 14 jaar geleden naar Nederland kwam om barokcello te studeren bij Wouter Möller. Robert studeerde viola da gamba bij o.a. Mieneke van der Velden en Paolo Pandolfo (Basel).

Robert was eerste cellist van het European Union Baroque Orchestra in 2005/6, onder leiding van o.a. Lars Ulrik Mortensen, Rachel Podger en Christophe Coin. Hij speelt nu in verschillende ensembles zoals Fantasticus en Amsterdam Baroque Orchestra.

Metallica

Robert Smith heeft diverse prijzen gewonnen. Onder andere ontving hij in November 2012 de 1e prijs, publieksprijs en speciale prijs in de belangrijke Bach-Abel Viola da Gamba Concours in Köthen. De speciale prijs was voor een uitvoering op viola da gamba van een lied van heavy-metal band Metallica.

Zowel als solist als als lid van Fantasticus heeft Robert Smith CD’s  uitgebracht. Ook hij mag zich, net als Rie Kimura, verheugen op lovende recensies. Zo omschreef The Strad, een toonaangevend Engels magazine voor snaarinstrumenten, zijn spel als “intensely expressive, highly dramatic.” Zijn debuut solo cd, Tickle the Minikin, was BBC Instrumental Choice in September 2014.  Zeer recent, in augustus 2017, heeft Robert Smith een van de eerste opnames van de recent-ontdekte Telemann “Fantasias voor solo viola da gamba” uitgebracht.

Robert Smith - Foto Rudi Wells

Guillermo Brachetta - klavecimbel

Guillermo Brachetta begon zijn pianostudie op jonge leeftijd in zijn geboorteland Argentinië. Na de barokmuziek te hebben ontdekt, wijdde hij zich aan het klavecimbel.

In 1995 kwam hij naar Nederland . Hier studeerde hij bij Jacques Ogg aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Menno van Delft aan het Conservatorium van Amsterdam (voorheen Sweelinck Conservatorium).

Guillermo Brachetta volgde lessen en masterclasses bij Gustav Leonhardt, Bob van Asperen, Christophe Rousset en Lucy van Dael. Hij concerteerde met Emmy Verhey, Amsterdam Bach Solisten, The New Dutch Academy, the Catherine the Great Baroque Orchestra (St. Petersburg, Russia), Residentie Orkest, Holland Symfonia, Orkest van het Oosten en anderen.

Vergetelheid

Samen met Menno van Delft richtte hij het "Collegium Wilhelm Friedemann Bach" op met als doel de muziek van deze ten onrechte in vergetelheid geraakte componist te herontdekken.

Guillermo Brachetta is tevens zeer actief als uitgever en onderzoeker en werkt nauw samen met o.a. Cambridge University Press. Vele werken uit de 17de en 18de eeuw werden door hem voor het eerst uitgegeven.

Guillermo Brachetta - foto Marco Borggreve