OVER…

DREAM WITH ME LEONARD BERNSTEIN –  De compositie is een prachtig en dromerig werk, gecomponeerd voor de Broadway-productie Peter Pan (1950). Bernstein zelf was echter niet bij de productie betrokken. Zijn composities werden aangepast om tegemoet te komen aan de gesproken vertelling en sommige stukken sneuvelden helemaal. Ook ‘Dream with Me’, bedoeld als Wendy’s laatste lied, werd overboord gegooid. Pas in 2001 werd een gerestaureerde versie uitgebracht, samen met de rest van Bernsteins oorspronkelijke Peter Pan composities, op initiatief van dirigent Alexander Frey.

Leonard Bernstein

Hoewel voornamelijk bekend als dirigent, was Leonard Bernstein toch minstens even belangrijk als componist. En wel een zeer veelzijdige! Bernsteins composities beslaan werkelijk alles: van serieuze symfonieën en kritische theaterstukken, tot vrolijke musicals en melige kookrecepten.

Leonard Bernstein Lawrence, (Massachusetts, 25 augustus 1918 – New York, 14 oktober 1990) was de zoon van de uit het tsaristische Rusland gevluchte Oekraïense joden Sam Bernstein en Jennie Resnick.

 

Broadway

Al gedurende zijn middelbare school maakte Bernstein muziekvoorstellingen. Bernstein studeerde piano aan de Harvard-universiteit en behaalde zijn diploma dirigeren aan het Curtis Institute of Music te Phillidelphia. Hij maakte in de jaren veertig diverse musicals, die succesvol draaiden op Broadway. Tevens dirigeerde hij in die periode enkele zeer goed ontvangen concerten.

In 1957 ging een diepe wens in vervulling, toen de New York Philharmonic hem tot chef-dirigent koos. Meteen na zijn aantreden een jaar later begon Bernstein aan zijn Young People’s Concerts, razend populaire tv-programma’s waarin hij een jong publiek de wonderen van de muziek toonde.

In die jaren kende hij eveneens zijn grootste kaskraker op Broadway: de musical West Side Story. Bernstein musiceerde meeslepend, met inzet van heel zijn wezen. Door zijn voorkeur voor de jazz en populaire muziek werd hij echter door velen niet als serieus componist beschouwd. Dit geldt tevens voor verscheidene andere Amerikaanse componisten, zoals Copland bijvoorbeeld, voor wie Bernstein een grote waardering vertoonde.

Bernstein was niet alleen componist en dirigent, maar ook pianist, leraar, auteur en zeer politiek betrokken. Dit leidde er toe dat hij vaak bij belangrijke gebeurtenissen was. Zo dirigeerde Bernstein op Eerste Kerstdag 1989 in Berlijn het concert waarmee de Duisters de val van de Muur vierden. Maar bovenal wist hij de Amerikaanse muziek een eigen identiteit te geven naast de dominante Europese kunstmuziek.

Leonard Bernstein stierf in 1990, vooral door zijn extravagante levensstijl. Hij was een mateloos roker en drinker en sliep weinig. ‘Een liederlijk leven’, noemde Bernstein het zelf. Hij overleed in oktober 1990, op 72-jarige leeftijd.

(Bronnen: Wikipedia – Classics to go – Componisten.net – leonardbernstein.com)

Dream with Me – Leonard Bernstein

Uitgevoerd door Henriette Feith (sopraan), Maurice Lammerts van Bueren (piano) en Pepijn Meeus (violoncello)

van de cd Curiosity killed… the cat may well undo me – American Songs (2005)

Antoine Watteau (1684-1721) - The hunter

Dream with me –  Leonard Bernstein 

Dream with me tonight.

Tonight and ev’ry night,

wherever you may chance to be.

we’er together, if we dream the same sweet dream.

And though we’er far apart,

Keep me in your heart

And dream with me.

The kiss we never dared

We’ll dare in dreaming

The love we never shared

Can still have meaning.

If you only dream a magic dream

With me tonight

Tonight and ev’ry night

Wherever you may chance to be

Close your lovely eyes and dream with me.

 

Antoine Watteau (1684-1721) - The hunter

The kiss we never dared

We’ll dare in dreaming

The love we never shared

Can still have meaning.

If you only dream a magic dream

With me tonight

Tonight and ev’ry night

Wherever you may chance to be

Close your lovely eyes and dream with me.