– Hobo –

Marcel Ponseele De Belgische hoboïst en dirigent Marcel Ponseele studeerde moderne hobo- en kamermuziek aan de conservatoria van Brugge, Brussel en Gent in België. Na zijn afstuderen begon hij de barokke hobo te bestuderen. In 1981 won hij een prijs tijdens de wedstrijd “Musica Antiqua” in Brugge.

Marcel Ponseele wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste barokhoboïsten van zijn tijd: dirigent Philippe Herreweghe heeft hem de beste barokhoboïst ter wereld genoemd. Ponseele is ook een dirigent van internationale faam. Zoals veel getalenteerde instrumentalisten uit de tweede helft van de 20e eeuw, dirigeert hij vaak tijdens het optreden als solist in concert. Hij heeft talloze opnames gemaakt met Il Gardellino in deze dubbele rollen, met name in de muziek van J.S. Bach. Het repertoire van Ponseele strekt zich niet alleen uit tot andere barokke iconen, zoals Antonio Vivaldi, George Frideric Handel en Georg Philipp Telemann, maar ook tot minder bekende figuren zoals Johann Gottlieb Graun, Christoph Schaffrath, Ernst Eichner en vele anderen.

Als hoboïst speelt Ponseele meestal op historische instrumenten en speelt hij modellen uit de 18e eeuw voor barokwerken. Hij speelt ook klassieke en moderne hobo’s. De discografie van Ponseele is uitgebreid, zowel als solist als dirigent, met talloze schijven uitgegeven op een reeks labels, waaronder Erato, BIS, Harmonia Mundi en Accent.

Marcel Ponseele geniet een stevige internationale reputatie als barokspecialist en wordt door talloze dirigenten als solist gevraagd voor concerten en cd-opnames bij diverse labels. Hij heeft zowat alles uitgevoerd en opgenomen wat Bach, Vivaldi, Mozart en anderen ooit voor hobo hebben geschreven. Hij legt zich ook toe op kamermuziek en realiseerde in dat verband talloze opnames. Samen met zijn broer Francis bouwt Ponseele ook zelf heel nauwgezet oude instrumenten na, die eveneens wereldwijd als referentie gelden. Marcel Ponseele was als docent hobo verbonden aan het CNSM de Paris, maar legt zich vandaag liever toe op zijn ensemble. Wel geeft hij overal ter wereld masterclasses.

 ‘Een fenomeen’,

‘Fluwelen klank’,

‘De beste barokhoboïst ter wereld’,

‘Als je hem Bach hoort spelen, weet je dat volmaaktheid bestaat’;

Het zijn maar een paar van de lofbetuigingen die over Marcel Ponseele zijn verschenen.

Gerelateerde musici

No Results Found

The posts you requested could not be found. Try changing your module settings or create some new posts.