O Altitudo in beeld

20 februari 2022 – O Altitudo | St. Aegtenkapel,  Amersfoort

Fotografie: Jeroen Kuys –

Sopraan Henriette Feith, bas Michiel Meijer en Concerto Delaborde: Kathryn Cok, Wouter Verschuren, Reine-Marie Verhagen en David Rabinovich  

Reacties van het publiek: “Feestelijk, heel afwisselend, van hoog niveau!”, “Heel fijn om weer live een concert bij te wonen. Ik heb ervan genoten!”, “Interessant om Nederlandse componisten onder de aandacht te brengen.

O Altitudo programma

Centraal in het programma stond het wonderschone motet O Altitudo, van de Duits-Nederlandse componist Lotharius ZumBach d. Koesfeld. Van Jacob Wilhelm Lustig (1706 -1796) Duits organist van de Martinikerk te Groningen speelde Kathryn Cok klavecimbelmuziek.

Michiel Meijer zong een solo cantate van de evenmin bekende Quirinius van Blankenburg (1654-1739) zingen.  Verder klonk muziek uit het oratorium Joseph van Willem de Fesch (1687-1761) ,de “Nederlandse Händel”, en tijd -en plaatsgenoot genoot van deze beroemde meester. Het concert opende met toneelmuziek op tekst van Joost van den Vondel.

Het diverse programma doet recht aan een hele diverse muzikale tijd in de Nederlanden. Grootse toonkunst, ontstaan in muziekkapellen van kunstminnende vorstenhoven elders, ontstond in de Republiek in de 17e en begin 18e eeuw niet in die mate. Maar dat betekende geenszins dat er geen muziek was. Orgelmuziek, carrillons, toneelmuziek, liedboeken, beroemde muziekuitgeverijen en een ontstaan van een levendige concert cultuur aan het begin van de 18e eeuw zijn voor de muziekbeleving in de lage landen van groot belang geweest.

 

Klik op de foto’s voor een grotere afbeelding en om makkelijk te kunnen scrollen.