Foto’s Stabat Mater

22 mei 2016 | Johanneskerk, Amersfoort

Fotografie: Cara Louwman

Het laatste concert van Music on Chairs in seizoen 2015-2016 was het prachtig uitgevoerde ‘Stabat Mater’ van de Italiaanse componist en cello virtuoos Luigi Boccherini voor sopraan en strijkkwintet.

Boccherini, tijdgenoot en vriend van Joseph Haydn (1732-1809), was een Italiaanse componist en groot cello virtuoos. Hij bepaalde in grote mate de ontwikkeling van het net ontstane genre van strijkkwartet. Door een tweede cello toe te voegen introduceerde hij het strijkkwintet, waarvoor hij ruim honderd werken schreef.

Het verfijnde samenspel van het Apollo Ensemble onder leiding van violist David Rabinovich met sopraan Henriette Feith maakte de vertolking van een van de weinige vocale werken die Luigi Boccherini componeerde tot een bijzondere gebeurtenis. Na het “Amen” volgde dan ook een uitbundig applaus van het publiek.

Vooraf aan het Stabat Mater speelde het Apollo Ensemble het strijkkwartet in g klein. Als toetje werd het vrolijke, zeer bekende maar evengoed weergaloze menuet uit het strijkkwintet in E groot aan het enthousiaste publiek opgediend.

Met David Rabinovich, viool, Lilia Slavny, viool, Yoshiko Morita, altviool, Cassandra Luckhardt, cello, Robert Franenberg, contrabas en Henriette Feith, sopraan.