Sonett für Wien in beeld

Foto’s – Jeroen Kuys 

11 april 2021 – St. Aegtenkapel Amersfoort – Een programma waarin Wenen, hoofdstad van de klassieke muziek, de stad die muziek ademt, centraal staat.

Sopraan Henriette Feith en het Wittgenstein Project: Folke Nauta, piano, Janneke van Prooijen, viool, Elisabeth Smalt, altviool, Michiel Weidner cello.

Sonett für Wien werd geheel gestreamd. Dit weerhield de musici er niet van heerlijke Weense sferen te creëren en bij de mensen thuis te brengen. De muziek uit dit concert bestreek de periode 1860 tot 1953. Van de hoogtijdagen van de romantiek met vroege liederen van Brahms, een strijktrio van Richard Strauss en een onmiskenbare wals van (de door Brahms bewonderde) Johann Strauss II, tot de jaren ’90 van de negentiende eeuw. Toen ontstonden het linkerhandpianokwartet van Labor, Des Knaben Wunderhorn van Mahler, waar een lied uit klonk, en het onwaarschijnlijk prachtige “Morgen”, ook van Richard Strauss. De 20e eeuw werd betreden met tweede generatie operette componist Franz Léhar met een wals uit de Lustige Witwe. Uit de inmiddels dreigende jaren ’30 klonken het stralende “Was du mir bist” van Korngold en de Klavierstücke, voor de linkerhand, van Walter Bricht.