Levan Tskhadadze

Levan TskhadadzeLevan Tskhadadze, klarinettist, wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke jonge musici van Georgië. Hij werd geboren in Tbilisi in 1983 en studeerde aan de E. Mikeladze School of Instrumental Music en het Staatsconservatorium V.Sarajishvili Tbilisi bij Davit Jishkariani. Levan vervolgde zijn opleiding in Amsterdam en in Nice bij Harmen de Boer en Michel Lethiec. Hij behaalde zijn Master in 2011 aan het Conservatorium van Amsterdam.

Levan is oprichter en artistiek directeur van het Tbilisi Wind Festival en mede oprichter van de Chiatura Music Academy, waar hij samnewerkt met gezaghebbende college blaasinstrumentalisten als Radovan Vlatkovic, Maurice Bourgue, Sergio Azzoloni en vele anderen.

Tijdens zijn studie won Levan Tskhadadze vele prijzen, waaronder het Francois Leleux Wind Competition in Tbilisi. Hij speelde eerste klarinet bij het Tbilisi Opera Orchestra, het Georgian Chamberorchestra, de Europa Philharmonie, Belfast Ulster Orchestra, Georgian Sinfonietta, Deutsche Kammerakademie Neuss and Salzburg Chamber Soloists.

Met het Georgian Sinfonietta trad hij op in het Konzerthaus in Berlijn. Dit concert werd in 2011 opgenomen en uitgezonden door de Franse klassieke muziek TV zender “Mezzo”. In 2012 speelde hij Arvo Pärt’s “In Spe” voor blaaskwintet en strijkers, in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, met Georgian Sinfonietta en Markus Poschner.

Levan Tskhadadze, woonachtig in Amsterdam, is als kamermusicus regelmatig te horen op grote podia door heel Europa. Hij vormt sinds 2013 een vast duo met klarinettist Izhar Elias.