–  blokfluit-

Reine-Marie gaf na haar studie (Conservatorium van Amsterdam) les aan verschillende conservatoria. Ze is een vast lid van het Amsterdam Baroque Orchestra. Zij treedt op met verschillende ensembles en de afgelopen 10 jaar heeft ze ook regelmatig 17e-18e- en 20e-eeuwse muziek uitgevoerd in de VS. Verhagen heeft een grote belangstelling voor het 20e eeuwse repertoire en is ook als componist actief.

Blokfluit

Reine Marie Verhagen speelde als kind, net als zovelen, in een klas met 30 andere kinderen blokfluit. Maar zij stopte er nooit mee en maakte er haar beroep van. Rond 1965 werd de blokfluit als het ware herontdekt. Frans Brüggen, de pionier van de blokfluit, was daar ook bij betrokken. Na 1750, het jaar waarin Bach overleed, werd er zo goed als geen muziek meer geschreven voor blokfluit. In de Romantiek was geen plek voor dit instrument! Maar in de zestiger jaren laaide de belangstelling weer op, Nederland had daarin een leidende rol. Het gonsde op het conservatorium, een spannende tijd. Er moest ver terug in de geschiedenis gegaan worden om te zien wat er vanaf de zestiende eeuw was geschreven over blokfluitmuziek en –techniek. Er werd veel onderzoek in bibliotheken gedaan en op papier gezet. Omdat de blokfluit al die tijd onderbelicht was geweest, was er ook weinig bekend over blaas- en toontechniek. In de barok periode werd er niet bij de noten geschreven of je hard of zacht moest blazen. De componist ging er van uit dat we dat wel zouden weten. Nog verder terug in de tijd werd de melodie niet eens genoteerd, het werd voorgespeeld en ‘via het oor’ overgedragen.”

Hoofdvakdocent

Toen Verhagen in 1976 als 23-jarige van het conservatorium kwam, kon ze vrijwel meteen aan het werk als hoofdvakdocent aan het conservatorium in Enschede. Er waren in die tijd heel weinig afgestudeerde musici die zich verder in de blokfluit wilden verdiepen. Het was dankbaar werk, de scholen waren blij als er docenten met een diploma en goede kennis kwamen lesgeven, ook al was zij zo jong. Als docent maakte zij alle ontwikkelingen van heel dichtbij mee.

 

Verhagen is nog altijd zeer betrokken bij de blokfluit, bij het lesgeven, bij het doorgeven van alle kennis. Maar zij is ook geïnteresseerd in moderne toepassingen en componeert ook zelf. Hiernaast speelt zij in het Amsterdam Baroque Orchestra en het Corelli ensemble. De vooroordelen die sommigen hebben over het instrument, dat het beperkte mogelijkheden zou hebben, worden door haar spel onmiddellijk gelogenstraft.

Gerelateerde musici

No Results Found

The posts you requested could not be found. Try changing your module settings or create some new posts.