Zondag 15 mei 2022 | 15.00 uur
St. Aegtenkapel | ’t Zand 37, Amersfoort

Sopraan Henriette Feith en Lineke Lever, piano

Concert rondom dichters en schrijvers rond de eeuwwisseling naar de 19e eeuw. Rhijnvis Feith, Bilderdijk, Bellamy, Staring, van Alphen worden weer uit de vergetelheid en verplichte leeslijsten ontrukt en in een sprankelend concert aan de 21ste eeuwse luisteraar voorgesteld. Er klinken composities van evenzeer onbekende tijdgenoten, maar ook van hedendaagse componisten. Van de beroemde componist Daan Manneke klinkt het Bruiloftsmadrigaal, op tekst van Rhijnvis Feith.

De Dichters

We kennen ze bijna alleen nog maar als naamgevers van straten en pleinen: Willem Bilderdijk, Jacobus Bellamy, Hieronymus van Alphen, Anthony C.W.Staring, Petronella Moens en… Rhijnvis Feith. Allemaal dichters aan het einde van de 18e/begin 19e eeuw wiens grote invloed en roem van toen in schril contrast staat met hun onbekendheid nu. Wie waren zij? Waarom maakte hun werk destijds zoveel los?

Sopraan Henriette Feith (afstammeling van) en pianiste en Neerlandica Lineke Lever raakten gefascineerd door juist deze “vergeten” schrijvers en ontdekten dat veel van hun gedichten prachtig op muziek zijn gezet door Nederlandse componisten, die eveneens en geheel onterecht in de vergetelheid zijn geraakt. Aangevuld met cellist Sebastiaan van Halsema maakten zij hier een uniek programma van.

De Componisten

Hebt u weleens van Jan Mul, Hans Schouwman, Johan Schmier, Henri Zagwijn of Theodor Verhey gehoord? Componisten die lang na onze dichters leefden en zich toch door hen lieten inspireren. De Zwolse muziekdirecteur Johann R. Röhner is de enige tijdgenoot waarvan muziek wordt gespeeld; hij was stads -én tijdgenoot van Rhijnvis Feith en verklankte vele van diens gedichten. Het programma Dichter bij… Rhijnvis laat deze bestaande muziek horen naast fonkelnieuw werk van hedendaagse componisten als Daan Manneke en Nico Hovius.

Het programma Dichter bij Rhijnvis laat deze bestaande muziek horen naast fonkelnieuw werk van hedendaagse componisten als Daan Manneke en Nico Hovius. Het maakt een verbintenis tussen de oprechte, diepgevoelde dichtkunst van de Nederlandse Romantiek en de moderne luisteraar door middel van schitterende muziek.

Musici

Sebastiaan van Halsema

Sebastiaan van Halsema

- cello - begon met cellospelen op zesjarige leeftijd. Regelmatig soleert hij met gerenommeerde orkesten. Sebastiaan is een gepassioneerde kamermusicus. Mag zijn naam verbinden aan Orkest van het Oosten en het ASKO|Schönberg ensemble.

Lineke Lever

Lineke Lever

- piano -is een veelgevraagd kamermuziekspeelster. Afgestudeerd met een specialisatie Liedbegeleiding. Speelt in een aantal vaste ensembles. Zij bracht met diverse ensembles zeer goed ontvangen CD’s uit. En daarnaast nog afgestudeerd Neerlandica.

Henriette Feith

Henriette Feith

- Sopraan - Vanaf haar afstuderen heeft Henriette zich voornamelijk toegelegd op oratorium, barok- en kamermuziek, als solist in binnen- en buitenland. Tevens is ze initiatiefneemster van de concertserie Music on Chairs.

Trailer Dichter bij Rhijnvis

Meer informatie

Waar staan we in de geschiedenis?

Waar staan we in de geschiedenis? In 1753, het geboorte jaar van Rhijnvis Feith, was J.S.Bach net drie jaar dood, terwijl het genie Mozart drie jaar later het levenslicht zag. Haydn was op dit moment 21 jaar oud. In 1824, Feith’s sterfjaar, stonden Schubert en...

De Dichters

Rhijnvis Feith    Zwolle 1753 - Zwolle 1824 Feith stamde uit een gefortuneerd regentengeslacht uit Elburg en was enig kind van Pieter Feith en Elsabé Spaar. Hij was niet alleen schrijver en dichter. Hij was jurist, vrijmetselaar, politicus en vader van negen kinderen....

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Geïntereseerd misschien om het programma te boeken in uw eigen serie of zaal of evenement of … Neem gerust contact met ons op!

(Let op: niet bedoeld om kaarten te reserveren. Kaarten zijn online via de St. Aegtenkapel of ter plaatste te kopen.)

4 + 10 =