Zondag 26 mei 2019 | 15.00 uur Singelzaal, Mariënhof | Kleine Haag 2, Amersfoort

Het gelauwerde Artonis pianotrio (Frank Oppedijk, piano, Anoek Brokaar, viool, en Sebastiaan van Halsema -die Willem Stam vervangt-, cello) en sopraan Henriette Feith spelen en zingen werken van onder anderen Beethoven en Bernstein.

Grote thema’s zoals liefde en verlangen de rode lijn. Afgewisseld met blijmoedige observaties, zoals in de Schotse volksliederen, de Capricieuse van Elgar of de tango van Astor Piazolla is een -voor ons althans-  logisch, een “organisch” programma ontstaan.

De ingrediënten zijn buitengewoon divers. Schotse volksliederen voor zang en pianotrio door Beethoven (die nooit zelfs maar in het Verenigd Koninkrijk is geweest) en Haydn. Deze is tevens de oudste componist op het programma en enige vertegenwoordiger van het classicisme. Engelse volksmuziek klinkt ook in de arrangementen van Roger Quilter en Rebecca Clarke. Beiden stammend uit de negentiende eeuw, maar, zeker in het geval van Clarke, tot ver in de twintigste eeuw actief.

Om niet al te nonchalant een hele eeuw over te slaan is daar gelukkig ook nog de Brit Edward Elgar, die reus van de laat Romantiek. Van hem klinken twee werken met Franse titels (La Capricieuse en Chanson de Matin), die ons naar het impressionisme van de onbekende Belgisch-Engelse componiste Poldowski (L’heure exquise) en de jonge 18-jarige Claude Debussy (pianotrio in G) leiden.

 

Drie heel verschillende stukken verbeelden vervolgens allereerst het verdriet om de afwezige, “l’absent,” (Ernest Chausson, Chanson Perpétuelle), een intense ontlading in De Storm van Dmitri Schostakowitsch en het beeldschone, berustende What Lips my Lips have kissed van de Amerikaanse componist Jake Heggie (1961), waarin een schitterende rol is weggelegd voor de cello.

Liefde, liefdesverdriet, levenslust en hartstocht. Alles komt samen in de tango van grootmeester Astor Piazolla (Invierno porteño, Chiquilin, Primavera porteño). Leonard Bernstein besluit het programma met Dream with Me, ooit geschreven voor de musical Peter Pan. Naar dit beminnelijke, charmante en herkenbare lied is dit programma genoemd.

 Niet alle stukken voor het hele ensemble zijn oorspronkelijk voor zang en pianotrio gecomponeerd. Frank Oppedijk, pianist van het Artonis Trio, heeft voor cruciale werken prachtige arrangementen gemaakt.

Musici

Artonis trio

Artonis trio

- pianotrio - Het Artonis ensemble is een professioneel, jong en bevlogen pianotrio, bestaande uit drie musici die allen hun opleiding afrondden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De...

Henriette Feith

Henriette Feith

- Sopraan - Vanaf haar afstuderen heeft Henriette zich voornamelijk toegelegd op oratorium, barok- en kamermuziek, als solist in binnen- en buitenland. Tevens is ze initiatiefneemster van de concertserie Music on Chairs.

MEER INFO

Dream With Me – Leonard Bernstein

OVER... DREAM WITH ME - LEONARD BERNSTEIN -  De compositie is een prachtig en dromerig werk, gecomponeerd voor de Broadway-productie Peter Pan (1950). Bernstein zelf was echter niet bij de productie betrokken. Zijn composities werden aangepast om tegemoet te komen...

Poldowski

Een van de stukken uit ons aankomende Concert "Dream With Me" is van componiste Poldowski Ze was sterk geïnspireerd door de gedichten van Paul Verlaine van wiens hand het op 26 mei 2019 te horen 'L'heure exquise' is.

MEDIA

Dream with me – Leonard Bernstein

Luister hier naar Dream with me (1937) van Bernstein door sopraan Rebecca Vanover, begeleid door Milena Gligic, piano en Molly Jones, cello.

Uitgevoerd  in het Gildenhorn Recital Hall in het Clarice Smith Performing Arts Center (University of Marylan) 8 Maart 2014.

L’heure exquise – Poldowski – gedicht Paul Verlaine 

U hoort hier L’heure exquise van Poldowski (Régine Wieniawski) uitgevoerd door:
Philippe Jaroussky, contratenor
Jérôme Ducros, pianist

uit: Green: Mélodies françaises sur des poèmes de Verlaine

INTERVIEW MET HENRIETTE FEITH OVER DREAM WITH ME

Woensdagmiddag 22 mei was sopraan Henriette Feith op de Concertzender Nederland te horen in een interview over Concert “Dream With Me”. Een goed gesprek met verschillende onderwerpen. Over de arrangementen van alleskunner en pianist van het Artonis pianotrio, Frank Oppedijk bijvoorbeeld. En over hoe het mogelijk is 12 componisten in een uur te stoppen zonder het publiek te laten duizelen. Intervieuwer: Rahul Gandolahage.

 

Het programma is nog terug te luisteren (klik op de afbeelding of op de button):

(vanaf 00:15:00, klik onderaan op de rode ‘radiogolven’)

What lips my lips have kissed (Jake Heggie)

met Henriette Feith And Maurice Lammerts Van Bueren | Curiosity Killed...The Cat May Well Undo Me

Dream with me - (Leonard Bernstein)

met Henriette Feith And Maurice Lammerts Van Bueren | Curiosity Killed...The Cat May Well Undo Me

KAARTEN

Bestel online via onze kaartenpagina of reserveer via: info@musiconchairs.nl. of 06 526 285 97 (Petra Graumans)
LET OP: ter plekke kunt u alleen contant betalen!