Robert Smith

cello/viola da gamba

Robert Smith werd geboren in Yorkshire, Engeland en ging in Wales naar de universiteit. Zijn eerste grote liefde is de cello. Zijn tweede, de viola da gamba. Hij maakte met dit laatste instrument kennis vlak voor hij 14 jaar geleden naar Nederland kwam om barokcello te studeren bij Wouter Möller. Robert studeerde viola da gamba bij o.a. Mieneke van der Velden en Paolo Pandolfo (Basel).

Robert was eerste cellist van het European Union Baroque Orchestra in 2005/6, onder leiding van o.a. Lars Ulrik Mortensen, Rachel Podger en Christophe Coin. Hij speelt nu in verschillende ensembles zoals Fantasticus en Amsterdam Baroque Orchestra.

Metallica
Robert Smith heeft diverse prijzen gewonnen. Onder andere ontving hij in November 2012 de 1e prijs, publieksprijs en speciale prijs in de belangrijke Bach-Abel Viola da Gamba Concours in Köthen. De speciale prijs was voor een uitvoering op viola da gamba van een lied van heavy-metal band Metallica.

Zowel als solist als als lid van Fantasticus heeft Robert Smith CD’s uitgebracht. Ook hij mag zich, net als Rie Kimura, verheugen op lovende recensies. Zo omschreef The Strad, een toonaangevend Engels magazine voor snaarinstrumenten, zijn spel als “intensely expressive, highly dramatic.” Zijn debuut solo cd, Tickle the Minikin, was BBC Instrumental Choice in September 2014. Zeer recent, in augustus 2017, heeft Robert Smith een van de eerste opnames van de recent-ontdekte Telemann “Fantasias voor solo viola da gamba” uitgebracht.

Gerelateerde musici

Guillermo Brachetta

Guillermo Brachetta

Guillermo Brachatta Klavecimbel -  Guillermo Brachetta begon zijn pianostudie op jonge leeftijd in zijn geboorteland Argentinië. Na de barokmuziek te hebben ontdekt, wijdde hij zich aan het klavecimbel. In 1995 kwam hij naar Nederland . Hier studeerde hij bij...

Rie Kimura

Rie Kimura

Rie Kimura Violist Rie Kimura is een Japanse barokviolist. Rie studeerde barokviool bij Lucy van Dael aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Ze won meerdere prijzen, waaronder de eerste prijs van de Yamanashi Early Music Competition...